“De werknemer heeft de macht in handen bij ontslag op staande voet”, zegt Pascal Besselink. Frauderen met verkoopcijfers en dan houdt een ontslag op staande voet toch uiteindelijk geen stand. Regelmatig vechten werknemers hun ontslag op staande voet aan. Vaak blijkt ontslag op staande voet geen stand te houden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.
Redenen en formaliteiten
Er zijn redenen genoeg om een werknemer op staande voet te ontslaan. Denk aan diefstal of geweld. De werkgever moet niet alleen de aanwezigheid van aan te voeren dringende reden bewijzen. Daarnaast moet nog aan een aantal formele eisen worden voldaan. Zo moet de werknemer weten waarom hij op staande voet is ontslagen en moet dat ontslag onverwijld worden gegeven.
Risico’s bij ontslag op staande voet
Werkgevers moeten van zeer goede huize komen, wil een rechter een ontslag op staande voet in stand laten. Je loopt anders het risico dat, als de rechter het ontslag op staande voet vernietigt, je met terugwerkende kracht loon, verhogingen en proceskosten aan de werknemer moet betalen. Maar de werknemer kan er ook voor kiezen te berusten in het ontslag en aanspraak te maken op verschillende vergoedingen. De werknemer voert op dat punt de regie.
Meest gemaakte fouten bij ontslag op staande voet
In de zaak van de vestigingsdirecteur hield het ontslag op staande voet tot twee keer toe geen stand, omdat er niet genoeg bewijs of niet goed was gehandeld. Fouten die veel voorkomen bij het geven van ontslag op staande voet zijn:
- Er is geen sprake van een dringende reden of wordt niet duidelijk geformuleerd.
- Te lang wachten met het geven/bevestigen van het ontslag op staande voet.
- Menen dat een gegeven ontslag op staande voet door werkgever, nadat werknemer protesteert en aanspraak maakt op diverse vergoedingen, eenzijdig kan worden ingetrokken.
Advies aan werkgevers die een ontslag op staande voet overwegen: bij twijfel niet oversteken.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl