Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs een artikel gepubliceerd met nieuwe inzichten in het ondernemersvertrouwen. Tussen eind 2021 en eind 2022 nam het ondernemersvertrouwen een duikvlucht, gevolgd door een voorzichtig herstel in 2023. Maar in het vierde kwartaal van dat jaar is het vertrouwen opnieuw licht gedaald ten opzichte van voorgaande kwartalen. Wat zijn de oorzaken van deze daling en welke stappen kunnen ondernemers zelf nemen om hierop in te spelen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Oorzaken
Met het groeiende inflatiepercentage zou je denken dat de onvrede onder ondernemers vooral ligt bij de oplopende kosten. Dit is echter niet het geval. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het dalende vertrouwen onder meer te wijten valt aan onvoldoende vraag naar producten en diensten. 20% van de ondernemers gaf aan dat dit voor hen de hoofdzakelijke reden is voor een verminderde bedrijfsvoering. Ten opzichte van vorig jaar lag dit percentage nog op 14%.
Voor de grotere bedrijven is het tekort aan personeel het grootste probleem. Ruim 40% van de ondernemers kampt met dit probleem. Op de laatste plaats staat een tekort aan productiemiddelen. Daarvan zegt 9% van de ondernemers dat dit voor hen de grootste rol speelt in het ondernemersvertrouwen.
De verwachting voor aankomend jaar
Ondanks het dalende vertrouwen zijn ondernemers licht optimistisch als het gaat om de verwachtingen voor volgend jaar. Zo verwacht ruim 17% van de ondernemers dat zij meer omzet zullen draaien in het aankomende jaar. Ondernemers die werkzaam zijn in de visserij, landbouw, bosbouw, de verhuur en handel van onroerend goed en landbouw maken het grootste deel uit van dit percentage.
Op het gebied van personeelssterkte verwacht ruim 14% meer personeel in dienst te hebben, maar dit geldt vooral voor ondernemers die werkzaam zijn in de detailhandel en in de verhuur en handel van onroerend goed. Horecaondernemers, ondernemers in de bouwnijverheid, bosbouw en visserij verwachten juist te bezuinigen op nieuw personeel.
Wat kun je zelf ondernemen?
De mate waarin jij als ondernemer vertrouwen ervaart in het ondernemerschap wordt natuurlijk voor een groot deel beïnvloed door externe factoren, zoals het oplopende inflatiepercentage en het moeizaam kunnen werven van nieuw personeel door een krappe arbeidsmarkt. Maar gelukkig heb je zelf ook veel invloed op het verhogen van het ondernemersvertrouwen.
Het bijhouden van ontwikkelingen binnen jouw branche stelt je in staat om proactief in te spelen op veranderingen en risico’s. Door het volgen van vakbladen, lezen van nieuwsbrieven of bijvoorbeeld deelname aan netwerkevenementen, blijf je goed op de hoogte van relevante informatie. Daarnaast is het onderhouden van goede klantrelaties een cruciale factor voor het verhogen van het ondernemersvertrouwen. Hoe beter je aan de behoefte van je klant kunt voldoen, des te groter de kans dat jouw klant – al dan niet via mond-tot-mondreclame- jouw bedrijf aanbeveelt bij relaties. Dit zou op de lange termijn je klantenbestand kunnen vergroten.
Veerkracht van essentieel belang
Het is duidelijk dat ondernemers momenteel geconfronteerd worden met uitdagende tijden. De oorzaken van de daling zijn divers, variërend van een tekort aan vraag naar producten en diensten tot problemen met personeelswerving en productiemiddelen. Desondanks blijkt uit de cijfers dat ondernemers, ondanks de huidige onzekerheden, een zekere mate van optimisme behouden voor het komende jaar.
Ondernemers hebben de veerkracht en het vermogen om het tij te keren, en door strategisch te handelen en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, kun je een solide basis leggen voor een optimistische toekomst in het ondernemerschap.
Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!
Via onze partner managementboek.nl