Interview WijBusinessNieuws

Interview: EBU-directeur Michiel Dijkman zet Metropoolregio Utrecht op de kaart

Utrecht als gezondste regio van de wereld

EBU-directeur Michiel Dijkman zet Metropoolregio Utrecht op de kaart

Foto: EBU (Leonard Walpot)

Utrecht,
Sinds mei 2022 kent de Economic Board Utrecht een nieuwe directeur, Michiel Dijkman. Een bevlogen persoon die ook tijdens dit interview laat zien dat hij een enthousiasmerende spreker in hart en nieren is. Als creatieve verbinder zal Michiel Dijkman metropoolregio Utrecht op de kaart zetten als gezondste regio van de wereld.

Wat zijn de werkzaamheden van de Economic Board Utrecht?

“Als motto hebben we ‘Utrecht, het kloppend hart van de gezonde samenleving’. Dat is onderverdeeld in drie smaken: gezonde mensen, gezonde leefomgeving en een gezonde samenleving. Onder mensen vallen de activiteiten in onder andere de ziekenhuizen en medische bedrijven, bij een gezonde leefomgeving moet je denken aan verduurzaming en voor een gezonde samenleving gaat het om het ‘gezond’ doorontwikkelen en inzetten van onder andere de gaming technologie. Met deze drie smaken zorgt de Economic Board Utrecht ervoor dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen gaan werken en tot nieuwe initiatieven komen binnen het thema ‘gezond’. Maar dit doen we niet alleen in metropoolregio Utrecht, waaronder ook de Gooi- en Vechtstreek, maar ook daarbuiten. Zowel nationaal als internationaal.”

Waarom ook internationaal?

“Door kruisbestuiving kunnen we elkaar versterken. We bekijken wat de raakvlakken zijn van de regio’s die we bezoeken. Regio Kopenhagen heeft bijvoorbeeld net zo’n goed fietsnetwerk als Regio Utrecht. Zo is afgelopen jaar de Tour de France gestart in Kopenhagen, in Utrecht zijn in de afgelopen jaren de Tour, Giro en Vuelta gestart. Dat zijn ook overeenkomsten die helpen bij het contact leggen. We kijken naar waar wij als metropoolregio goed in zijn en of en hoe dat overeenkomt met buitenlandse steden. Zo zijn San Francisco en Los Angeles weer interessant, omdat zij willen leren hoe gezonder en duurzamer vervoer in de stad gestimuleerd kan worden. En met Utrecht als Beste Fietsstad van de Wereld kunnen wij als EBU daarin helpen en nieuwe samenwerkingen opstarten.”

Als directeur zijnde, wat is jouw takenpakket binnen de EBU?

“We hebben een netwerk van 29 nationaal of internationaal opererende organisaties. Van deze organisaties zit de top in de board. Dit zijn CEO’s, wethouders, leden van raad van bestuur, maar ook leden van colleges van bestuur. Al deze 29 personen hebben zowel nationaal als internationaal veel contacten. Als er een nieuw project of idee ontstaat, dan zorg ik ervoor dat de juiste mensen met elkaar aan tafel komen te zitten. Dat wil zeggen, leden van de Economic Board, mensen uit het bedrijfsleven of onderwijs, maar ook uit de politiek. Onder het genot van goede koffie moeten deze meetings tot iets komen. Wij planten het idee, jagen het aan, bedrijven met die corebusiness pakken het op en met voldoende gelden kan er dan daadwerkelijk iets tot stand komen.

Een voorbeeld is de samenwerking die tot stand is gekomen tussen Talpa, NPO en hbo’s en ROC’s, deze heeft bijvoorbeeld nieuwe opleidingen opgeleverd. Nog meer nieuwe opleidingen zijn tot stand gekomen aan de hand van de vraag vanuit het bedrijfsleven. Deze opleidingen hebben betrekking tot het thema gezonde leefomgeving, want daar is dus ook een toekomst in. Studenten weten dat ze na het behalen van hun diploma werk kunnen vinden en dat maakt het interessant om deze opleiding te volgen.”

Wat leveren deze initiatieven en samenwerkingen Utrecht op?

“Economisch gezien brengt het ons heel ver. Maar we willen ook de sociaal-economische verschillen tussen wijken verkleinen. Zo is er bij het stadskantoor in Utrecht een tunnel onder het spoor. Aan de ene kant worden de mensen 12 jaar gezonder oud dan aan de andere kant. Dat verschil is aanzienlijk en willen we verkleinen. Door initiatieven als ontbijten op school en een gezondere levensstijl, willen we ervoor zorgen dat we de gezondste regio van de wereld worden in alle facetten. Ook zijn we een van de meest competitieve regio’s van Europa, dus we gaan ervoor om dit doel te behalen.”

EBU-directeur Michiel Dijkman zet Metropoolregio Utrecht op de kaart

Foto: EBU (Leonard Walpot)

Vorig bericht Stichting De Nije Symfony wint LF2028-prijs
Volgend artikel Summumware B.V. in Hurdegaryp failliet

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFriesland