Evenement

Transformatie gezondheidszorg met behulp van data en AI

Smart Health Day gaf inzicht in kracht van data en AI

Transformatie gezondheidszorg

Foto: Smart Health Day 2023

“Digitale transformatie van de gezondheidszorg met behulp van data en kunstmatige intelligentie (AI); een hele klus, uiterst innovatief en de mogelijkheden, ook voor de patiënt, zijn eindeloos. Van betrouwbare thuismonitoring, slimme meetapparatuur, wereldwijd veilig data delen tot en met het voorspellen van het zorgplan en de zorgduur van patiënten. Aan de overweldigende opkomst merk je de actualiteit van dit thema, waar we de komende jaren veel innovaties zowel kunnen gebruiken als kunnen verwachten. Vanuit onze Brightlands campus dragen we bij aan samenwerking en innovaties ten gunste van deze maatschappelijke opgave.” Dat is de eindconclusie van waarnemend CEO Pieter Custers over de Smart Health Day op 11 december 2023.

Kracht van data en AI

Driehonderd professionals uit de gezondheids- en zorgsector gingen aan de slag met dit thema. Samen met technologie-experts en andere belanghebbenden werd het een dag vol innovatie en inspiratie. Het evenement gaf inzicht in de kracht van data en AI voor de transformatie van de gezondheidszorg en het verminderen van de zorgvraag.

Ontwikkelingen en trends gezondheidszorg

De Smart Health Day begon met een reeks workshops en presentaties, waarbij deelnemers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidstechnologie en data-analyse konden verkennen. De workshops gingen over:

  • Gepersonaliseerd leefstijladvies: Esther Bloemen en Inigo Bermejo van Zuyd Hogeschool presenteerden de resultaten van het Carrier-project. Een boeiende sessie over de mogelijkheden van AI voor gepersonaliseerde leefstijladviezen ter voorkoming van cardiovasculaire ziekten.
  • Veilige persoonlijke gezondheidsomgevingen: Quinten van Geest van BDO Nederland deelde inzichten over de ontwikkeling van veilige digitale gezondheidsomgevingen.
  • Data voor het leven: Wim Eurlings van de Regionale Samenwerkingsorganisatie Zuid-Limburg sprak over het delen van patiëntinformatie in de zorgketen. Een digitale omgeving die datasamenwerking stimuleert, die flexibel en wendbaar is en op die manier bijdraagt aan de zorgresultaten.
  • Digitale technologie in de ouderenzorg: Ramon van der Krogt (Open Universiteit) en Sonja van de Kragt (Envida) deelden hun ervaringen over het gebruik van digitale technologie, zodat mensen langer veilig en verantwoord thuis kunnen wonen.

Evenement van start met paneldiscussie

Het plenaire programma werd geopend door dagvoorzitter Tom Jessen en werd afgetrapt met een paneldiscussie waarin experts Bert Pfeiffer (CIO Zuyderland), Jos Merx (Lid Raad van Bestuur De Zorggroep) en Vincent Eversdijk (Voorzitter Branchegroep Zorg BDO Nederland) het effect van digitalisering op transities in de zorg bespraken. Nut en noodzaak werden afgezet tegen de onvermijdelijke technologische ontwikkelingen die de sector zo nodig heeft.

AI draagt bij aan ingrijpende veranderingen

De dag vervolgde met presentaties over de toekomst van de gezondheids- en de zorgsector. Waaronder die van Kay Liedekerken (huisarts/medisch bestuurder van Meditta) en Erik Duijsens (ChipMunk Health) over betrouwbare thuismonitoring, waardoor patiënten minder vaak naar de huisarts hoeven te gaan. Lucien Engelen (Transform.Health/Strategist health(care) innovation Laurentius Ziekenhuis) gaf een prikkelend betoog over het belang van preventie, gedragsbeïnvloeding en nieuwe gezondheidsconcepten. “In Limburg werken we met de inzet van AI en data aan ingrijpende veranderingen in de gezondheidszorg. We kunnen met recht trots zijn op wat er hier in deze regio gebeurt: de nauwe samenwerking tussen zorgexperts, wetenschappers, professionals en ondernemers, en de innovaties die hier worden ontwikkeld. Tijdens mijn bezoek aan Heerlen werd me weer duidelijk dat we allemaal gemotiveerd zijn om de gezondheidszorg met behulp van digitalisering te transformeren. Iets minder bescheidenheid zou in het geheel niet onterecht zijn; er gebeurt gewoon veel, maar vertellen het te weinig. Evenementen als vandaag helpen hierbij” volgens Lucien Engelen.

AI als compagnon

André Dekker (MUMC+ en MAASTRO Clinic) sprak over efficiëntie en effectiviteit in de zorg. Met technologieën die de privacy beschermen waarbij je de data uit wereldwijde ziekenhuizen niet hoeft te verhuizen, maar wel met elkaar kunt delen. Met inzichten over ‘deep learning’ en hoe we hier bij diagnosticering gebruik van kunnen maken. Een betoog over AI als compagnon om beslissingen en keuzes te maken. Wijkverpleegkundige Judith Peeters (Meander Groep) sprak over de voordelen voor de patiënt van hybride zorg. De presentaties werden afgesloten met een keynote van Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de rol van wetenschappelijk onderzoek, big data en AI in de gezondheidszorg benadrukte.

Smart Health Day 2023 was een succes

Het Smart Health Demoplein, met bijdragen van BDO Digital, LIME, DACS (UM), Chipmunk, Strokecoach, Betawerk, Hot Item, Zelfmeetkiosk, Parsek/Open Line, Sananet, Fellowmind, Innerbudies, Smart Robot Solutions, Concoa, Sensiks en Bluetea, bood deelnemers de kans om innovatieve oplossingen zelf te ervaren. Aansluitend konden de deelnemers netwerken tijdens de afsluitende borrel, waar nieuwe contacten werden gelegd en ideeën werden uitgewisseld. Al met al was de Smart Health Day 2023 een inspirerende dag waarin de kracht van data en AI in de gezondheidszorg centraal stond. Dagelijks werken we aan nieuwe kansen en innovaties en blijven ons samen met het Brightlands ecosysteem inzetten voor de verbetering van de gezondheids- en zorgsector.

Vorig bericht Prinses Margrietkanaal: Brug Oude Schouw dicht
Volgend artikel Wisseling autobrug veerhaven Lauwersoog

Nu op WijFriesland