Evenement

MKB Financieringscongres Mind the Gap wijst weg voor inclusief financieren

Met jaarlijkse congres levert SMF belangrijke bijdrage aan financieringslandschap voor mkb

MKB Financieringscongres Mind the Gap wijst weg voor inclusief financieren

Foto: Stichting MKB Financiering

Hoe maken we financiering aan het MKB diverser en inclusiever? Heeft AI bepaalde voorkeuren, waarom hebben vrouwen minder toegang tot financiering en wanneer is er sprake van de ‘dark shadow’ bij het nemen van een beslissing? Belangrijke vragen en begrippen die koningin Máxima en 200 mkb financiers en adviseurs 3 juni door een keur aan sprekers gepresenteerd kregen tijdens het MKB Financieringscongres Mind the Gap.

Koningin Máxima aan het woord

Na het welkomstwoord door SMF voorzitter Ronald Kleverlaan sprak koningin Máxima als lid van het Nederlands Comité van Ondernemerschap de volle zaal als eerste toe en benadrukte het belang van toegang van financiering aan alle ondernemers. Ze gaf een voorbeeld over Oomen Verhuizers in Katwijk dat voor een innovatieve investering moeilijk financiering kon krijgen. Tot slot rondde koningin Máxima haar toespraak af met de oproep dat alle spelers in het MKB ecosysteem actief en misschien zelfs een beetje activistischer moeten worden om de groei- en innovatiekracht van het Nederlandse MKB te bevorderen.

SMF over het congres

Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB Financiering (SMF): “Elk jaar is het MKB Financieringscongres een goed moment om iedereen weer te zien, te spreken en te inspireren. Dit jaar met het thema inclusie en diversiteit, we zijn trots op de bijdrage van koningin Máxima en alle andere sprekers.”

Update nationaal convenant mkb-financiering

Na de toespraak van de koningin kwam speciaal gezant en voormalig oud-staatsecretaris van Financiën Menno Snel met een update van het nationaal convenant mkb-financiering. Hij gaf aan in augustus met een tussenadvies aan de regering te komen waarin niet gepleit gaat worden voor een speciale MKB bank en wanneer de financieringshub beschikbaar wordt. Voor de pauze nam Han Gerrits iedereen enthousiast mee in de wereld van AI. Een ontwikkeling die sinds 1986 aan de gang is, maar nu voor het grote publiek een grote opmars maakt en ook in de financieringswereld breed wordt toegepast. Verder werd duidelijk dat de uitkomsten van AI niet altijd intelligent zijn, verrassende uitkomsten biedt, gevoed moeten worden met de juiste data én dat AI niet meer weg te denken is.

Inspirerende en inclusieve initiatieven

Na een korte pauze werd de tweede helft van het congres besteed aan vier initiatieven die elk op hun eigen manier en bepaalde doelgroep de zaal inspireerden met hun inclusieve missie, visie, inzichten en werkwijze. Aan het woord kwamen Ruben Brave van Dutch New Narrative Lab, managing Director Marianne Bruijn van Code-V, Mohamed el Bakali van Fair Finance Fund en Saja Chander van FASE. Na deze presentaties bood de afsluitende borrel een mooie netwerkmogelijkheid voor de sprekers en alle deelnemers.

Geslaagd congres

Stichting MKB Financiering (SMF) kijkt terug op een geslaagd congres en bedankt alle sprekers, deelnemers en Landgoed de Horst te Driebergen voor hun bijdrage aan het congres. Met het jaarlijkse MKB financieringscongres levert de stichting een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het financieringslandschap voor het MKB in Nederland.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijFriesland