Mentale gezondheid

Blog: Gezonde onderneming en ondernemer

Zo behoud je een goede mentale gezondheid

De gezonde onderneming en ondernemer: zo behoud je een goede mentale gezondheid

Ondernemers zijn hardwerkende en sociale mensen. Als ondernemer draai je vaak overuren, vlieg je van (netwerk)borrel A naar B, jongleer je met talloze verantwoordelijkheden en sta je onder druk om je bedrijf te laten groeien. Hoewel dit avontuur gepaard gaat met uitdagingen en nieuwe ervaringen, kan het ook een aanzienlijke tol eisen van je mentale welzijn. In dit blog bespreken we waar je op kunt letten.

Waar komen psychische problemen vandaan?

Een goede balans bewaken tussen wat wel en niet kan, is soms best lastig. Voor ondernemers kan het vinden van die balans misschien nog wel lastiger zijn. Ondernemers die zichzelf overbelasten, hebben vaak de neiging om hun werk mee naar huis te nemen. Het is verleidelijk om ’s avonds of in het weekend aan opdrachten te blijven werken. Hoewel dit op korte termijn misschien effectief lijkt, is het zelden een duurzame aanpak. Het ontneemt je namelijk de broodnodige rust en verstoort de balans tussen werk en privé. Als het werk steeds meer van je aandacht en tijd gaat vereisen, houd je ook minder tijd over voor je gezin en/of je vrienden. Los daarvan zijn ondernemers ook vatbaarder voor economische tegenslagen en financiële onzekerheid, zoals wanbetalingen of schulden veroorzaakt door gebeurtenissen zoals de corona pandemie. Deze financiële ups en downs brengen stress en angst met zich mee, wat op de lange termijn kan leiden tot aanhoudende stress en ook niet bijdraagt aan een goede mentale gezondheid.

Hoe kunnen ondernemers stress aanpakken en voorkomen?

Effectief stress- en timemanagement zijn van cruciaal belang om een gezonde werk-privébalans te behouden. Dit begint met het stellen van prioriteiten, het plannen van taken en regelmatig korte pauzes nemen tijdens je werkdag. Het is van essentieel belang om grenzen te stellen voor je werktijden en tijd vrij te maken voor jezelf. Overweeg bijvoorbeeld om taken te delegeren aan anderen of professionals in te schakelen om bepaalde verantwoordelijkheden van je over te nemen.

Weten waar je op moet letten

Zodra je voldoende tijd hebt vrijgemaakt en een duidelijke scheiding hebt gecreëerd tussen werk en privé, is het van groot belang om de waarschuwingssignalen van stress, angst en burn-out te herkennen, zowel bij jezelf als bij je team. Als je bijvoorbeeld merkt dat je een korter lontje hebt dan normaal, moeite hebt met het behouden van overzicht en ontspannen steeds moeilijker wordt, zou het kunnen zijn dat je koers zet richting een burn-out. Sta daarom open voor hulp en vraag om hulp wanneer dat nodig is, want de gezondheid en het welzijn van jou en je team blijven altijd een prioriteit.

Investeer ook in je mentale gezondheid

Een goede mentale gezondheid is essentieel voor het succes van je bedrijf. Je bent namelijk veel productiever als je goed voor jezelf zorgt. Door stress te beheersen, een goede balans te vinden en vroegtijdig in te grijpen bij tekenen van psychische problemen, kun je niet alleen je onderneming optimaliseren, maar ook een betere levenskwaliteit bereiken. Het is daarom belangrijk om grenzen te stellen en tijd vrij te maken voor ontspanning en hobby’s, zoals sporten, schilderen, lezen of in ieder geval, iets wat niets met je werk te maken heeft. Hierdoor behoud je je energie en creativiteit, wat uiteindelijk de sleutel is tot jouw succes.

Vorig bericht Full Power Support neemt Energie-verkoop Clusters over van Ekwadraat/Intocon
Volgend artikel Amsterdams akkoord: meer betaalbare woningen

Nu op WijFriesland