HR

BLOG: Van rommel naar rust, tijd voor een lenteschoonmaak op kantoor

Opgeruimde werkplek zorgt voor meer motivatie, creativiteit en inspiratie

rommel rust lenteschoonmaak kantoor

Blog,
Het is weer lente en nu de klok een uur vooruit is gegaan, is het de perfecte tijd voor een grondige lenteschoonmaak op kantoor. Soms vragen ondernemers zich af waarom een kantoor brede lenteschoonmaak zo belangrijk is. Volgens onderzoek van Libby Sander, professor aan de Bond University in Australië, blijkt dat rommel op de werkplek invloed heeft op emoties, gedrag, beslissingen en relaties met anderen. In dit artikel belichten we daarom de voordelen van een opgeruimde werkplek voor werknemers en worden twee efficiënte opruimmethodes besproken, zodat werknemers het voorjaar fris en vol goede moed starten.

Voordelen van een opgeruimde werkplek

Een opgeruimd kantoor doet meer dan alleen het creëren van een nette en georganiseerde werkplek. Het verbetert de productiviteit en het welzijn van werknemers én zorgt voor meer motivatie, creativiteit en inspiratie.

Een ander belangrijk voordeel van een schone werkplek is de vermindering van angst en stressgevoelens. Uit onderzoek blijkt namelijk dat stress en rommel op een bureau een vicieuze cirkel is. Hoe meer stress, hoe meer rommel en rommel geeft juist meer stress [1]. Kortom, opruimen is misschien niet de leukste klus, maar een opgeruimde werkplek zorgt uiteindelijk wél voor rust.

Effectieve opruimmethodes

Opruimen kan natuurlijk op verschillende manieren. Hieronder staan twee methodes die kunnen helpen bij het makkelijk én effectief opruimen – en opgeruimd houden – van de werkplek.

Marie Kondo
Bij deze methode draait alles om het principe ‘Gebruik je het niet? Gooi of geef het dan weg’. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zegt dat het netjes opbergen van spullen slechts de illusie creëert dat een ruimte is opgeruimd. De vraag is: wat is nodig en wat niet? Spullen die de afgelopen drie maanden niet gebruikt zijn, kunnen weg.

5S methode
De 5S-methode, ook afkomstig uit Japan, richt zich op het creëren van orde en efficiëntie en doorloopt vijf stappen:

  1. Scheiden: Scheid spullen in twee categorieën, nuttig en niet-nuttig en gooi daarna weg wat niet volledig noodzakelijk is.
  2. Sorteren: Ruim de nuttige spullen net en gestructureerd op.
  3. Schoonmaken: Maak alles grondig schoon.
  4. Systematiseren: Leg methodes vast voor zorgvuldige, periodieke schoonmaak en leer nieuwe opgeruimde en schone gewoontes aan.
  5. Standhouden: Controleer regelmatig of er niet in oude (slechte) gewoontes teruggevallen wordt.

Naast dat de lenteschoonmaak een positief effect heeft op het welzijn van werknemers en hun productiviteit, heeft een opgeruimde werkplek ook positief effect op de hygiëne en gezondheid van werknemers. Want een betere hygiëne maakt iedereen een gelukkiger, energieker en gezonder mens.

*Blog geschreven door Carolien Wesseling, HR Director Benelux, Germany, Nordics, East & South Europe bij Manutan 

Vorig bericht Stichting De Nije Symfony wint LF2028-prijs
Volgend artikel Summumware B.V. in Hurdegaryp failliet

Nu op WijFriesland