Woningmarkt

Prijs oude woningen onevenredig hard gedaald

Energiezuinigheid speelt grote rol

Prijs oude woningen gedaald

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalden prijzen van woningen gebouwd voor 1930 met ruim zes procent. Die prijsdaling is aanzienlijk groter dan die van woonhuizen gebouwd vanaf de jaren ’30. Dit blijkt uit een data-analyse van Kadasterdata.nl, waarbij het mediane vierkante meterprijzen vergeleek. Hierbij lijkt energiezuinigheid een grote rol te spelen. Zo ligt de gemiddelde huizenprijs van oude woningen maar liefst 34 procent hoger met een zuiniger energielabel dan G.

Behalve woningen van voor de jaren ’30, laten ook prijzen van woningen gebouwd tussen 1961 en 1971 met 3,6 procent een stevige daling zien in het laatste kwartaal van vorig jaar. Voor woonhuizen uit de bouwjaren 1930-1945 (2,5 procent), 1946-1960 (1,7 procent), 1976-1992 (1,3 procent) en na 1993 (2,6 procent) ligt die prijsdaling beduidend lager. “Oude woningen zijn over het algemeen erg in trek vanwege hun karakteristieke bouwstijl”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “ Ik ben benieuwd wat deze prijsontwikkelingen met die populariteit doen. Naar verwachting blijven huizenzoekers voortaan sterk naar het energielabel kijken en willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dus dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.”

Energielabel gigantische impact

De voornaamste verklaring waarom vooral oude woningen een flinke prijsdaling laten zien, is de beperkte energiezuinigheid ervan. Binnen de bouwjaren 1880 – 1929 ligt de mediane vierkante meterprijs bij woningen met energielabel G namelijk gemiddeld ruim 25 procent lager dan panden met een label F of zuiniger. Abrahamse: “Begin 1900 waren er natuurlijk nog geen energielabels, maar de manier waarop die huizen gebouwd zijn kunnen we vergelijken met de huidige label G standaard. Een simpele verduurzamingsstap als isoleren of dubbel glas brengt dat al snel naar label C of B. Dat dit zo enorm veel verschil maakt in de gemiddelde huizenprijs, had ik niet direct verwacht.”

Hoger energielabel met name waardevol voor appartementen

Een energielabel van tenminste C laat met maar liefst €351,- extra per vierkante meter vooral de waarde van appartementen stijgen. Voor huizen is dit ‘slechts’ €236,-. Hetzelfde geldt voor woningen met een vraagprijs onder de 500.000 euro. Abrahamse: “Een flinke verduurzamingsslag als het vervangen van kozijnen en ramen heeft nogal wat impact op tijd, geld en buurtoverlast. Wanneer je een beperkter budget hebt, is een woning kopen en vervolgens een beschikbare aannemer zoeken terwijl de dubbele maandlasten doorlopen eigenlijk ondoenlijk. Mede daardoor is een instapklare duurzame woning nu aantrekkelijker dan ooit.”

Vorig bericht Stichting De Nije Symfony wint LF2028-prijs
Volgend artikel Summumware B.V. in Hurdegaryp failliet

Nu op WijFriesland